Meerlo/Steyl – Een van de grootste voorvechters voor straatkinderen in Rio de Janeiro, Robert José dos Santos, bezoekt dit weekend Noord-Limburg. Hij is eregast tijdens de tweejaarlijkse donateursdag van de Stichting Sint Martinus in het Wereldpaviljoen te Steyl.

Roberto

Roberto

Roberto dos Santos heeft samen met de uit Treebeek afkomstige missionaris Frei Carmelo Cox en zuster Adma dertig jaar geleden de straatkinderen organisatie AMAR opgericht. De straatkinderen in Rio zijn de dupe van de economische crisis van het land en de financiële gevolgen van de Olympische Spelen in deze metropool.

Het kost de straatkinderenorganisatie AMAR, waarvan Roberto een van leiders is, veel moeite om het hoofd boven water te houden. Roberto dos Santos springt al meer dan 30 jaar in de bres voor de kinderen van de straat. Het is zijn passie, zijn levensopdracht. Hij was actief als jeugdpastor in de jeugdgevangenissen van Rio toen pater Cox hem benaderde om samen met zuster Adma een organisatie op te richten voor straatkinderen. In die tijd werden de straatkinderen als ratten geëxecuteerd door moordcommando’s.

De straatkinderen in Rio de Janeiro die liefdevol worden opgevangen door de organisatie AMAR

De straatkinderen in Rio de Janeiro die liefdevol worden opgevangen door de organisatie AMAR

Samen begonnen ze in de kelders van de kathedraal een opvangcentrum. De organisatie groeide uit en werd meerdere keren door UNICEF geroemd. De maatschappelijke werkers van de organisatie AMAR gaan vrijwel dagelijks de stad in op zoek naar straatkinderen. Ze proberen de kinderen te overtuigen dat ze beter naar het opvangcentrum kunnen komen om van daaruit te werken aan een betere toekomst. Roberto is dag-in dag-uit betrokken bij het werk. Hij stuurt de straathoekwerkers aan. Bovendien bezoekt hij twee keer in de week jeugdgevangenissen waar zowel veroordeelde kinderen als kinderen zitten zonder proces. Het zijn wekelijks zeer indrukwekkende gebeurtenissen. Hij zal uitgebreid verhalen over zijn organisatie AMAR en de straatkinderen van Rio.

Tijdens de zogeheten Martinusdag spreekt ook stewardess Hanna Pauwels van de goede doelen organisatie van het vliegend personeel van de KLM, Wings of Support. Deze organisatie steunt het werk van de Martinusstichting.
De bezoekers krijgen verder tekst en uitleg over de financiële situatie van de Martinusstichting en het feit dat het aantal donateurs jaarlijks afneemt. De muzikale ambassadeur van de straatkinderen, musicus/componist Nard Reijnders uit Broekhuizenvorst verzorgt weer een bijzondere muzikale bijdrage. Deze Martinusdag wordt geopend met Braziliaanse geluiden van de Samba-band Grupo Samba Percussion uit Straelen onder leiding van Twan Wijnhoven uit Reuver.

Mede dankzij de winkels van Sinkel in Grubbenvorst en Venray, de protestante gemeente Venlo en tal van donateurs en fondsen kan de Stichting Sint Martinus de straatkinderen via AMAR jaarlijks steunen. De Martinusstichting werkt al vele jaren intensief samen met de Belgische organisatie KIYO. Door die samenwerking wordt de euro van de Martinusstichting voor AMAR vervijfvoudigd.

roberto met enkele straatkinderen

roberto met enkele straatkinderen

De Martinusdag begint zaterdag 11 november (feestdag van Sint Martinus) om 13.00 uur met een inloop (koffie/Vlaai) terwijl het programma om 13.30 uur aanvangt.
In verband met de organisatie wil de stichting graag weten hoeveel gasten er komen. Geef dit dan even door op via het e-mail adres van de voorzitter René Poels: renepoels1948@gmail.com