Brutale politieke moord op mensenrechtenverdedigster Marielle Franco werpt vragen op over de voortgaande praktijk van doodseskaders van de criminele politie van Rio de Janeiro, dit terwijl de politiek het leger heeft ingezet voor  meer veiligheid.

Marielle Franco

Marielle Franco is vermoord!

Marielle Franco , een veelbelovende jonge zwarte politicus en mensenrechten activiste uit Rio´s krottenwijken  werd op 15 maart brutaal vermoord met 11 kogels afgevuurd door twee overvalwagens in een actie die typisch is voor de doodseskaders van Rio de Janeiro. Mensenrechten organisaties , volksbewegingen en de recherche twijfelen er niet aan dat het hier om een  executie gaat, vermoedelijk vanuit criminele politieagenten die zich in deze grootstad courant organiseren in doodseskaders om tegenstanders het zwijgen op te leggen. Marielle was bij de afgelopen gemeentelijke verkiezingen de 4de meest gestemde kandidate en nam als eerste progressieve zwarte vrouwelijke politicus plaats in de machtige gemeenteraad van Rio. Dit was  een nieuwe doorbraak van de vertegenwoordigers die uit de armste bevolkingsklasse komen om politieke verantwoordelijkheden op te nemen. Marielle woonde en werkte in de reusachtige sloppenwijk “Favela do Marê” die het constante toneel is van politie- en druggeweld en waar reeds diverse  bezettingen werden ondernomen door het Braziliaanse leger.

Als voorzitster van de Mensenrechten-raad van Rio bracht Marielle een reeks formele aanklachten naar voren rond standrechterlijke executies die de politie uitvoert in de favelas, waaronder recentelijk de moord op een 13 jarig meisje en een 19jarige die uit de kerk kwam. De aanklachten tonen duidelijk dat de politie-en legeracties enkel tegen de armsten gericht zijn en steevast zwarte jongeren ombrengt. Een motief voor de moord is het feit dat Marielle Franco de politiegroepen bij naam noemde en de daders dan ook identificeerde, wat een bedreiging opwierp voor de in Brazilië doorgaans straffeloos blijvende misdaden die de veiligheidstroepen uitvoeren.

De nood aan zuivering van de – in zijn meerderheid – corrupte en criminele politie van Rio staat ter discussie te midden van de legerbezetting die momenteel in gans de deelstaat Rio aan de gang is. De vraag wordt opgeworpen waarom de staatsterreur via de doodseskaders ongestraft voortloopt terwijl het leger de macht overnam, juist onder het motto “orde en veiligheid” te herinstalleren in de miljoenenstad.

In reactie op de moord van Marielle Franco volgden massale betogingen met oproep voor het beëindigen van de expliciete geweldsgolven te Rio en de diverse vormen van staatsterreur. Tijdens de manifestaties werd ook de actuele legerbezetting van Rio de Janeiro zelf aan de kaak gesteld als een fundamentele breuk van  de Braziliaanse democratie. De legertanks met hun lopen gericht op de armenwijken zullen waarschijnlijk het dodental onder de arme bewoners doen oplopen, en negeren de aanpak van de oorzaken van de armoede die juist aan de grond van de geweldsconflicten liggen, en door sociale investeringen i.p.v militarisering zouden moeten aangepakt worden.