Straatkinderen Rio de Janeiro hebben nu extra steun nodig

De straatkinderen van Rio de Janeiro hebben juist in deze tijd van demonstraties, volkswoede en protesten in Brazilië steun nodig. Dat zeggen advocaten van het mensenrechtencentrum CEDECA en de medewerkers van de straatkinderenorganisatie AMAR in deze miljoenenstad.

Ook kinderen lopen mee met de acties tegen corruptie en de onrechtvaardige verdeling van de gelden in Rio de Janeiro: de bezem moet er doorheen is hun motto. (foto Martinusstichting)

Ook kinderen lopen mee met de acties tegen corruptie en de onrechtvaardige verdeling van de gelden in Rio de Janeiro: de bezem moet er doorheen is hun motto. (foto Martinusstichting)

Deze twee organisaties worden al vijfentwintig jaar vanuit Nederland gesteund door de Limburgs/Brabantse Martinusstichting die destijds is opgericht door de Limburgse missionaris Martin Cox. Om de stad gereed te krijgen voor de Wereldjongerendagen en de twee grote sportevenementen, het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016, worden geregeld zogeheten sociale schoonveegacties in het stadscentrum gehouden.

Straatkinderen worden zonder pardon en zonder dat er een aanleiding toe is opgepakt en ver buiten de stad geplaatst in tehuizen of kampen. “Daar worden ze vastgehouden zonder een fatsoenlijk sociaal programma”, weet jurist Pablo Cleto Silvo. Hij was zelf ooit straatjongen en is dankzij donaties van de Martinusstichting gaan studeren aan de universiteit van Rio waar hij onlangs als jurist afstudeerde. Het spreekt voor zich, Pablo is fel tegen de schoonmaakacties van de regering en hij steunt de geweldloze acties van dit moment. Zo vertelt hij. “Met deze acties zorgt de politie voor een soort schmink waarmee ze de buitenwereld laten zien dat er geen armoede en criminaliteit is zodat het voor de toeristen veilig is en de stad Rio er prachtig bij ligt. De toeristen en de supporters van de sportwedstrijden zijn welkom. Maar onder deze schmink gaan de problemen verder.”

muziek makenStraatkinderen hebben zich aangesloten bij de geweldloze acties van het arme volk uit de favela’s en de middenklasse. Ze protesteren dat er voor de peperdure projecten zoals het WK Voetbal en de Olympische Spelen wel veel geld is en dat er tegelijkertijd veel mensen geen toegang hebben tot basisvoorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg. Bovendien is het openbaar vervoer niet overal goed geregeld en te duur. Verder vinden AMAR en CEDECA dat er ook meer geld beschikbaar moet komen om straatkinderen op te vangen om ze te kunnen resocialiseren en een toekomst aan te bieden. Door de sociale schoonmaakacties en de vele demonstraties melden steeds meer kinderen zich bij AMAR voor opvang en bij CEDECA voor juridische ondersteuning. De actievoerders vinden dat ‘de bezem door het beleid’ moet, dat het afgelopen moet zijn met de corruptie en dat het geld eerlijker verdeeld wordt.

“Dat kost allemaal erg veel geld dat we niet hebben. We roeien met de riemen die wij hebben en hopen op steun van onze Nederlandse partner, de Martinusstichting”, aldus directeur Roberto dos Santos van de straatkinderenorganisatie AMAR.

Om de medewerkers en de straatkinderen van AMAR en CEDECA en hart onder de riem te steken is de Martinusstichting gestart met een extra actie om geld in te zamelen. “De straatkinderen kunnen dan goed worden opgevangen en begeleid en wellicht straks bij het WK een positieve rol vervullen. Want een ding staat vast: Brazilië is een voetbalgek land en de Brazilianen zijn maar wat trots dat het WK nu in hun land plaatsvindt. Maar tevens mogen de politici de arme bevolking en de straatkinderen niet vergeten”, aldus voorzitter René Poels van de Stichting Sint Martinus uit Meerlo.

Steun de actie en maak een bijdrage over op bankrekening Rabo Venlo nr. 17.74.12.089 t.n.v. Stichting Sint Martinus, o.v.v. actie Rio

Nadere info op de contact pagina of:

Voorzitter René Poels (0478698241 / 06-29479110)

Secretaris Ton van Dijk (0402869061 / 06-20427726)